Sarkozy odmieta vstup moslimskému duchovnému z Kataru do Francúzska

27.03.2012 Celý región

Paríž/Brusel 27. marca (TASR) - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy odmietol vstup na územie svojej krajiny pre kontroverzného moslimského duchovného Júsufa Karadáwího z Kataru, ktorý sa mal neďaleko Paríža zúčastniť na moslimskom kongrese - dôvodom je nezlučiteľnosť Karadáwího učenia z republikánskymi ideálmi Francúzska.

"Povedal som emirovi z Kataru, že tento pán nie je na území Francúzskej republiky vítaný," citovala dnešná francúzska tlač z oficiálneho listu, ktorý Sarkozy zaslal vodcovi Kataru.

Osemdesiatšesťročný moslimský duchovný egyptského pôvodu Júsuf Karadáwí žije v súčasnosti v Katare, kde je aj držiteľom diplomatického pasu, ktorý mu uľahčuje cestovanie po svete.

Je považovaný za jedného z najvplyvnejších sunnitských duchovných vo svete, a to i vďaka jeho častým vystúpeniam na televíznej stanici al-Džazíra a na internetovom serveri IslamOnline.

Uznávaný sunnitský teológ, povolaním právnik, schvaľuje samovražedné atentáty proti ľuďom, ktorých islam považujú za svojich nepriateľov.

Karadáwí sa mal 6. apríla zúčastniť na moslimskom zjazde v Bourgete neďaleko Paríža, ktorý organizuje Združenie moslimských organizácií vo Francúzsku (UOIF).

Sarkozy v liste pre katarského emira spresnil, že na základe jeho rozhodnutia nebude povolený vstup na územie Francúzska pre určitý počet ľudí, ktorí sa mali zúčastniť na tomto moslimskom kongrese a sú známi svojimi prejavmi, nezlučiteľnými s republikánskymi ideálmi francúzskeho štátu.

Na kongrese by mal vystúpiť aj ďalší kontroverzný moslimský duchovný, Mahmúd Masrí z Egypta, ktorý prišiel do Francúzska ešte vlani v decembri. Masrí vo svojich prejavoch okrem iného opisuje nemoslimov ako chorých ľudí, ktorých treba ľutovať a pomôcť im, aby sa stali pravovernými veriacimi.
 

Vyberte región